Alternatívy klasickej múky – tipy ako piecť zdravšie

Múka sa v našich končinách používala ako prísada na varenie a pečenie odjakživa. Údajne sa mlela už v paleolite. A používa sa stále. Avšak nie len tá klasická, biela. Existuje niekoľko variant múk, ktoré sú nutrične vyváženejšie a pre ľudské zdravie prospešnejšie. Skúste pri pečení vašich obľúbených buchiet alebo koláčov použiť tieto druhy múky.

Mandľová múka

Mandle sa v cukrárskom priemysle používajú s veľkou obľubou na výrobu marcipánu alebo zdobenie a doladenie hotových výrobkov. Kto má rád vianočku s mandľami, ten vie o čom je reč. Povedali by ste, že až 80% svetovej produkcie mandlí pochádza z USA a že práve z nich sa vyrába tá najkvalitnejšia mandľová múka?

Lúpané biele mandle ako surovina obsahujú ľudskému zdraviu prospešné tuky, znižujúce hladiny „zlého“ cholesterolu, riziko vzniku rakoviny a ochorení srdca. Sú bohaté na proteíny, draslík, magnézium, vitamíny A,E a D a naopak, majú nízky obsah cukrov. Mandľová múka je vhodná na konzumáciu pre všetkých, vrátane celiatikov, nakoľko je prirodzene bezlepková múka a nutrične oveľa bohatšia ako bežná biela múka. Môžete s ňou variť, piecť či zahusťovať bez strachu z prísunu prázdnych kalórií.

Múka z vlašských orechov

Vlašské orechy sú súčasťou jedálneho lístka každého, kto sa chce stravovať zdravo. Vďaka ich jednoduchému uskladneniu patria oriešky k plodinám, ktoré sa dajú konzumovať a pripravovať celý rok. A nie len že sa dajú, ale konzumovať by sa aj mali. Prečo?

Sú bohaté na draslík, horčík a fosfor a obsahujú viac zinku ako ryby či akékoľvek mäso v porovnateľnom množstve. Je zaujímavé, že vlašské orechy pripomínajú svojim tvarom orgánom ľudského tela, ktorému prospievajú azda najviac. Je to práve mozog, o ktorého správne fungovanie sa stará vitamín pyridoxín, obsiahnutý v týchto orieškoch.

Ďalšie vitamíny z radu B a vitamín E prospievajú kardiovaskulárnemu systému, nervovej sústave, znižujú krvný tlak a spomaľujú starnutie buniek. Odporúčaná denná dávka je aspoň 10 orieškov. Jej časť môžete prijať aj vo forme orechového koláča, upečeného z múky z vlašských orechov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *