Kuchynská sóda bikarbóna a jej využitie v kozmetike a liečbe

Hydrogenuhličitan sodný alebo jedlá sóda bikarbóna je biely zásaditý prášok, ktorý je cenovo dostupný a v domácnosti veľmi často využívaný produkt. Možno ho používate ako prísadu do jedál alebo ako náhradu kypriaceho prášku, na odstránenie zápachu v chladničke, čistíte s ním koberec alebo dokonca bielite zuby, ale pravdepodobne len málo z vás tuší, aké významné zdravotné účinky má tento bezvýznamný biely prášok na naše zdravie a krásu.

Sóda má významné uplatnenie v kozmetike a jej pôsobenie na pokožku je veľmi pozitívne. Ak máte suchú pleť, môžete ju zvláčniť pridaním pol lyžičky sódy do vlažnej vody a tou si opláchnuť tvár, rovnako môžete pridať sódu do kúpeľa, čím zmäkčíte vodu i pokožku. Výborný je aj kúpeľ na unavené nohy s pridaním tejto účinnej látky. Čím väčšia koncentrácia sódy vo vode je, tým je jej účinok intenzívnejší. Samozrejme nič sa nesmie preháňať. Ako už bolo spomenuté, sóda pomáha i pri bielení zubov. Zmiešajte jedlú sódu so šťavou z citrónu, naneste na zubnú kefku a aplikujte podobne ako zubnú pastu. Táto zmes nie len, že krásne vybieli váš chrup, ale pôsobí i ako prevencia paradentózy. Sóda pôsobí i proti zápachu, a o nie len v chladničke. Môžete je použiť ako deodorant alebo púder na podpazušie. Zabraňuje poteniu i zápachu.

[pokračovanie článku nižšie]

Keďže, je hodnota pH sódy nízka, na naše telo pôsobí protizápalovo, sťahuje horúčku, pomáha pri liečbe chrípky. Stačí užívať jeden pohár vody, v ktorom je zmiešaná polka lyžičky jedlej sódy, ráno a večer až kým chrípka i horúčka úplne nezmizne, a to sa budete diviť, ako rýchlo sa tak stane. Pri poštípaní hmyzom, opare, aftách, povrchovom podráždení kože, pri potlačení zápalu a pocitu svrbenia a napomáha pri regenerácii. Stačí na ranu priložiť kašičku- sódu zmiešanú s malým množstvom vody.

Ako veľmi významný sa ukázal účinok jedlej sódy pri liečbe rakoviny a redukcii nádorových ochorení, ktoré pre svoj rast potrebujú kyslé prostredie a neznášajú zásadité prostredie, ktoré je telu prirodzené, a práve to telu poskytuje aj sóda bikarbóna. Rakovinové bunky pre svoj rast potrebujú osemnásť krát väčšie množstvo cukru než tie zdravé. Ak telu poskytneme cukor, v ktorom sa vmiesi sóda bikarbóna, môže dôjsť k postupnému odbúraniu rakovinových buniek.

Jeden americký doktor uvádza recept na prevenciu proti rakovine, ktorý pozostáva z javorového sirupu a jedlej sódy. Na tri dieliky javorového sirupu pripadá jeden diel sódy. Túto zmes je potrebné prevariť a zahrievať pár minút, kým sa ingrediencie spoja a zmes zhustne. Zmes je možno užívať dlhodobo ako prevenciu. Stačí keď raz denne užijeme lyžičku tejto zmesi, stačí rozpustiť v čaji alebo užiť ako sirup.

V prípade, že ste sa rozhodli použiť sódu na zdravotné účely, je lepšie zakúpiť si ju v lekárni. Je o niečo drahšia, ale zato kvalitnejšia a čistejšia ako bežná voľne dostupná sóda, jej účinok je tak intenzívnejší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *